Відкритий урок "Роль ссавців у екосистемах, їх значення для людини. Тваринництво."

Дата:                                                                                                                                                  Клас: 8

Тема уроку: Роль ссавців у екосистемах, їх значення для людини. Тваринництво.

Мета:
·        розширити знання учнів про ссавців;
·        розкрити їх значення у екологічних системах;
·        забезпечити засвоєння знань про біологічну роль ссавців на планеті;
·        узагальнити знання учнів про роль ссавців у природі та  значення їх у житті людини;
·        розширити знання про тваринництво;
·        ознайомити учнів з корисними тваринами своєї місцевості;
·        ознайомити із ссавцями, які приносять користь людині у господарстві;
·        ознайомити з походженням, утриманням, годівлею та розведенням свійських тварин;
·        формувати самоосвітню, інформативну, соціальну й творчу компетентності;
·        розвивати розумові та інтелектуальні здібності;
·        розвивати вміння працювати з науково-популярною літературою;
·        розвивати уміння визначати, порівнювати значення тварин у природі та житті людини;
·        розвивати пам’ять, увагу, спостережливість та логічне мислення;
·        розвивати уміння аналізувати та використовувати набуті знання у житті;
·        виховувати любов до природи, до біології;
·        виховувати бережливе ставлення до навколишнього середовища;
·        виховувати бережливе ставлення до всіх тварин, до тварин, які мешкають поруч із людиною;
·        намагатись формувати почуття особистої відповідальності за їх збереження;
·        сприяти природоохоронній діяльності та вибору професії;
·        підвищувати пізнавальну активність учнів і мотивацію навчання.

Базові поняття та терміни: роль ссавців, ланцюги живлення, акліматизація, тваринництво, тваринницькі комплекси, звірівництво, домашні  (свійські) тварини, комбікорми, ветеринарія, об'єкти про­мислу, регуляція чисельності, санітари природи, генетичні показники, охорона ссавців, Червона книга, Міжнародна Червона книга, природоохоронне законодавство, регуляція полювання, заповідники, заказники.

Міжпредметні зв’язки: історія, біологія рослин, біологія людини, медицина, географія.

Обладнання:
v таблиці, малюнки із зображенням тварин класу Ссавці;
v плакати, схеми, що дозволяють ілюструвати роль ссавців в екосистемах, їхнє значення для людини, тваринництво як галузь господарства;
v енциклопедії, довідники;

Тип уроку: комбінований.

ХІД УРОКУ

І. Організаційний етап.
Привітання, перевірка готовності учнів до уроку, налаштування класу на робочий лад.
Поетичне вітання.
                  Пролунав уже дзвінок,
                  Починається урок.
                  Сьогодні він у нас незвичайний
                  Тож повернімося обличчям до гостей
                  І лагідно скажемо: «Добрий день!»

Пошук емоційного контакту.
-          Доброго дня. Доброго вам здоров’я.

     Мобілізація уваги учнів.
-         Любі діти! У наш клас завітали гості щирі. Привітаймо їх у добрий час
посмішкою і миром.
                  Ми вам раді, люди добрі,
                  І вітаєм щиро вас,
                  І запрошуєм ласкаво
                  На урок у восьмий клас.
                  Доброго здоров’я вам, люди.
                  Хай сьогодні радісно вам буде,
                  Хай мозок повниться знаннями
                  І цікаво буде з нами.

Психологічний настрій.
Друзі! Подивіться у вікно. На дворі весна, найулюбленіша пора року більшості людей і тварин. Цієї пори так хочеться поспішати, метушитися, робити повсякденні справи. Тягне на вулицю, на свіже повітря, ближче до сонця.
В такі хвилини важливо, щоб весняний настрій завітав у серця тих, з ким ми спілкуємося. Тоді люди зрозуміють один одного: батьки – дітей, діти – батьків, вчителі – учнів, учні – вчителів.
Весняне натхнення стане на пригоді кожному з нас і на нашому уроці.
Тепло, сонце, посмішка краще всього пасують людям і природі. Бажаю вам частіше всміхатися, радіти життю, і тоді все у нас буде добре. Сподіваюся, що ви всміхалися і коли виконували домашнє завдання з біології, тож на уроці отримаєте тільки добрі оцінки.

ІІ. Перевірка домашнього завдання.

Картка-сигнал! (Перевіримо домашнє завдання!)

·        Що було задано додому?
·        Чи всі виконали домашнє завдання?
·        Які були труднощі під час його виконання?

ІІІ. Актуалізація опорних знань.

Картка-сигнал! (Біологічний диктант.)

Біологічний диктант.

1.  У який ряд об'єднують плацентарних ссавців, що мають ряд примітивних ознак – однакові за будовою зуби, невеликі півкулі переднього мозку, відсутність на них звивин? (У ряд Комахоїдні.)
2.  У який ряд об'єднують плацентарних ссавців, здатних до польоту? (У ряд Рукокрилі.)
3.  У яку групу об'єднують ссавців, у яких унаслідок здатності до швидкого бігу ключиці зменшені або відсутні, при русі вони спираються тільки на пальці, покриті роговими копитами? (Копитні.)
4.  До якого ряду відносять ссавців, що живляться переважно або винятково тваринною їжею і мають диференційовані зуби з добре розвиненими іклами? (До ряду Хижаки.)
5.      До якого ряду відносять ссавців, які проводять більшу частину життя у воді, а на сушу виходять тільки задля відпочинку, розмноження й линяння? (До ряду Ластоногі.)
6.  До якого ряду відносять ссавців, які мають дрібні та середні розміри, що поширені повсюдно та мають 4 різці й швидко розмножуються? (До ряду Гризуни.)
7.      Який ряд ссавців найчисленніший? (Ряд Гризуни.)
8.      Які види їжаків живуть в Україні? (Їжак звичайний, їжак вухатий.)
9.      Які органи чуття розвинені в кротів? (Органи слуху й органи нюху.)
10.        Який спосіб життя ведуть рукокрилі ссавці? (Нічний.)
11.        Які тварини належать до нежуйних парнокопитих? (Свині, бегемоти.)
12.        Які тварини належать до жуйних парнокопитих? (Олені, кози, барани, бики, жирафи.)

ІV. Мотивація навчальної діяльності учнів.
Обговорення питання.
Яку роль відіграють ссавці в екосистемах?
Які продукти й предмети, що нас оточують, з'явилися завдяки використанню ссавців?
Якщо зникнуть тварини, що буде?

V. Повідомлення теми, мети та завдань уроку.
– Сьогодні ми поговоримо з вами про роль ссавців у природі й житті людини, про розведення в домашніх господарстві.
Девізом нашого уроку ми візьмемо, слова нідерландського натураліста Ніколаса Тінбергена: «Людина не повинна соромитися цікавості, яку пробуджує в ній природа».
Де ми тільки не зустрічаємо тварин! У лісі й полі, у горах і по берегах річок, у міському паркові й на рідному подвір'ї.
Перед тим як почати урок, мені б хотілося, щоб ви уважно слухали матеріал, тому що в кінці уроку у своїх зошитах ви заповните таблицю про роль ссавців у природі житті людини.

VI. Вивчення нового матеріалу.

1.      Робота в групах.

Картка-сигнал! (Працюймо в групах.)

- Опрацювати відповідний матеріал на листках і у підручнику, а потім переказати. («Правила роботи в малих групах» лежать у кожного на столі.)

І ГРУПА.     2. Роль ссавців в екосистемах.
ІІ ГРУПА.    3. Значення ссавців для людини.

(Обговорення в групах, доповідь представників із кожної групи, аналіз результатів.)

Картка-сигнал! (Обговорюймо!)

2.                     Фізкультхвилинка.

Встаньте, діти, посміхніться
(Піднімаються, посміхаються)

Землі нашій уклоніться за щасливий день
(Нахили вперед)

Всі до сонця потягніться
(Піднімають руки вгору, стають на пальчики)

Вліво, вправо нахиліться
(Нахили тулуба в різні сторони)

Веретенцем покрутіться
(Колові рухи тулуба)

Раз присядьте, два присядьте
(Присідання)

І за парти тихо сядьте
(Посміхаючись сідають за парти)
3.     Розповідь учителя з елементами бесіди, з використанням таблиць і складанням схем.

Картка-сигнал! (Увага! Абсолютна тиша!)

4.     Тваринництво. Промислові види ссавців. Одомашнення диких тварин. Досягнення науки у виведенні нових порід тварин. Звірівництво.

а) Тваринництво і його значення.
Багато диких видів ссавців здавна були об'єктами промислу. Вони були джерелом м'яса, жиру, шкір, кісток, мускусу, спермацету та інших продуктів.
Тваринництво – галузь сільського господарства, що займається розведенням і використанням сільськогосподарських тварин.
Тваринництво – важлива галузь господарства, що займається розведенням ссавців як сільськогосподарських тварин, забезпечує людину цінними продуктами харчування — молоком, м'ясом, жиром тощо.
Окрім того, побічна продукція тваринництва використовується в інших галузях господарства. Наприклад, у промисловості застосовують шкіру, шерсть, щетину, з деяких продуктів та відходів отримують лікарські препарати, добрива тощо.
Значення тваринництва – забезпечення населення продукта­ми: молоком, м'ясом, жиром, шкірою, органічними препаратами.

б)Одомашнення диких ссавців. Види і найважливіші породи домашніх тварин.
Тваринництво виникло в глибокій давнині, коли людина почала приручати диких тварин і використовувати їх для своїх потреб. За допомогою селекції людина змінила природу одомашнених тварин, намагаючись підвищити їхню продуктивність. Багато видів ссавців приручено і одомашнено людиною з метою одержання вовни, хутра, шкіри, м'яса, молока, жиру тощо.
Приручення й одомашнення ссавців розпочалося ще в глибоку давнину. У давнину ціла низка (декілька) видів ссавців були одомашнені.
Відомо близько 60 видів одомашнених (свійських) тварин, серед яких більшість ссавців: корови, яки, буйволи, вівці, кози, свині, північні олені, верблюди (ряд Парнокопитні); коні, осли (ряд Непарнокопитні); собаки, кішки (ряд Хижі); кролі (ряд Зайцеподібні). Майже всі домашні звірі – травоїдні тварини.
Перша приручена людиною тварина – собака, предком якого є вовк, свійська кішка – предком якої була дика африканська кішка.
Повністю одомашнені види легко підкоряються людині й розмножуються в неволі. Процес одомашнювання триває і сьогодні. Ведуться роботи з розведення в неволі деяких лосів і хутрових звірів.
(Повідомлення учнів про одомашнених ссавців.)

Дикі предки наших свійських тварин:
- вовк – дикий предок собак;
- дика африканська кішка – предок свійських котів;
- бик тур – предок великої рогатої худоби;
- баран муфлон – предок овець;
- гірські кози – предки свійських кіз;
- дикий кабан – предок свійської свині;
- тарпан – предок свійського коня;

На сьогодні створюються нові породи ссавців, що відзначаються особливо високою удійністю та жирністю молока, поживністю м'яса та іншими якостями, корисними для людини. Одними з найголовніших сільськогосподарських тварин стали різноманітні породи великої та дрібної рогатої худоби, а також свині.

в) Велика рогата худоба (ВРХ) – це домашні ссавці, нащадки тура, вимерлого дикого бика. Отже, предком ВРХ був дикий бик – тур.
Тур – жуйний парнокопитний ссавець великих розмірів, що сягав у загривку до 2 метрів. До XV ст. тур був поширений у лісостепах та степах Євразії. У XV XVI ст. він зберігся тільки в Польщі, де остання самка загинула 1627 р. Вважають, що тур був одомашнений у Греції близько 7 тис. років до н.е. З того часу було виведено безліч порід, що відрізняються величиною, забарвленням, пристосованістю до місцевих умов, а головне – продуктивністю.
Завдяки селекційній роботі виведено багато порід ВРХ.
Породи ВРХ поділяють на три основні групи – молочні, молочно-м'ясні та м'ясні. Основу тваринництва складають молочні породи.

                                            Групи порід ВРХ

          Молочні                         Молочно-м'ясні                                     М'ясні
(Червона степова чорно-ряба, (Симентальська, костромська,     (Шортгори, калмицька,
Ярославська, холмогорська,    лебединська сіра,                          білоголова, казахська,
молока – 3700 – 4300 в рік.      молока – 4000 в рік, маса             маса корови – 650 кг,
Жирність 3,6-3,7%)                  корови 550 – 650 кг, маса бика -  маса бика – 1000 кг
                                                 850 – 1000 кг)               і               і більше)

Корови молочних порід невеликі за розмірами, але дають багато молока.
Корови м'ясо-молочних порід великі за розмірами і дають багато молока.
Молочно-м'ясні породи, зберігаючи високу продуктивність щодо молока, наділені в той же час хорошими м'ясними якостями: великою масою та високою поживністю м'яса.
Корови м'ясних порід більші молочних порід, відзначаються великою масою та скороспілістю, але дають менше молока.
Отже, ВРХ розводять заради молока, мяса і шкіри.

г) Вівчарство.
Дрібна (мала) рогата худоба – це нащадки диких гірських баранів і гірських козлів. Тепер це свійські породи овець та кіз. Вони є найдавнішими свійськими тваринами. Родоначальниками всіх порід свійських овець є муфлони – різновид гірського барана архара. Муфлони, архари і аргалі були одомашнені понад 8 тис. років тому. Отже, предком свійських овець був дикий баран-муфлон.
Групи порід овець
 


         Вовнові                  М'ясо-вовнові               М'ясо-хутряні                 Шубні
(Меринос – 10 – 12 кг       (Гірськокарпатська)      (Едильбаєвська,       (Романівська,
вовни в рік, довжина                                             Сараджинська         Цегейська,
10 – 12 см)                                                               Асканійська)           Каракульська)

Вівці – невибагливі тварини. Їх розводять для отримання м'яса, вовни, хутра, молока.
Селекціонерами виведено понад 350 порід тонкорунних, напівтонкорунних і грубошерстих овець. В Україні розводять асканійську, цигайську, каракульську, сокольську та інші породи овець.
Від кіз людина отримує молоко, м'ясо, хутро.

ґ) Свинарство – одна з найважливіших галузей скотарства.
Одомашнення дикого кабана, від якого беруть свій початок свині, відбулося 6 – 7 тис. років тому. Свійська свиня походить від дикого кабана.
Свині невибагливі до корму, швидко ростуть, плідні.
Свинарством займаються для отримання м'яса, сала, шкіри.
Породи свиней: Велика біла, Миргородська, Українська степова, Біла, Ряба свині.

Сучасне тваринництво розвивається шляхом створення потужних тваринницьких комплексів і спеціалізованих ферм. Найбільш сучасну механізацію та автоматизацію застосовують у тваринницьких комплексах, де одночасно вирощують по тисячі й більше голів великої рогатої худоби або десятки тисяч свиней. До складу тваринницьких комплексів, окрім основної ферми, входять різні господарства, які вирощують і заготовляють корми, а також заводи з виробництва комбікормів.

д) Ще одна галузь господарства – конярство.
Конярство – галузь, що займається виведенням і утриманням порід коней.
Дикими предками сучасних коней вважають коня Пржевальського, що зберігся до наших днів, і тарпана, який ще на початку XIX ст. був поширеним у степах Європи.
Висота тарпана в загривку сягала 136 см. Раніше тарпан був поширений у степових і лісостепових зонах Європи, а також у Західному Казахстані.
Тарпан був одомашнений 5 – 6 тис. років тому.
На сьогодні відомо понад 200 порід свійських коней.
Після одомашнення кінь став постійним помічником людини під час сільськогосподарських і транспортних робіт. Людина з найдавніших часів удосконалювала якості коней і створила три основні групи порід – верхові, упряжні (тяглові) й важковозні (ваговози)

Коні і зараз використовуються як транспортний засіб для перевезення вантажів та людей, для виконання сільськогосподарських робіт та верхової їзди.
В їжу використовують м'ясо коней та напій, що готується з молока кобилиць – кумис.
Групи порід коней (200 порід)

Верхові                                         Тягові                                           Ваговози
(Орловський рисак,                 (Будьонівська, Донська)        (Володимирська, Російська,
Чистокровна верхова)                                                            Гуцульська).

е)Кролі.
Кролі свійські походять від дикого кроля, поширеного у країнах Середземномор'я; зустрічається і в південних районах України.
Кролі є плідними і швидкоростучими тваринами, яких вирощують з метою одержання смачного ніжного м'яса і гарного хутра.
Найпоширенішими породами кролів є шиншила, сірий велетень, білий велетень, ангорська тощо.

є) Собака – перша свійська тварина, яку було приручено людиною близько 15 тис. років тому. Предком собаки є вовк.
 Виведено біля 400 порід собак: лайки, вівчарки, сетери, лягаві, фокстер'єри тощо.

Собаки (400 порід)

службові                             мисливські               декоративні

ж)Хутровий промисел і звірівництво.
З метою найбільш повного задоволення потреб у хутрі та м'ясі диких ссавців, збереження необхідної чисельності, мисливсько-промислових тварин у природі в багатьох країнах розвинено звірівництво.
Звірівництво – галузь тваринництва.
На звірофермах успішно розводять сріблясто-чорних і платинових лисиць, блакитних песців, американських норок, нутрій, соболів, ондатр тощо. На деяких фермах розводять плямистих оленів і маралів з метою одержання цінного м'яса і шкіри. Молоді роги самців, покриті бархатистою шкірою (панти), використовують у медицині.
Цінних тварин акліматизують.

VІI. Узагальнення та систематизація знань учнів.

Картка-сигнал! (Завдання «Вищий пілотаж!»)

1.                                            Самостійна робота учнів із зошитом
(Учні виконують у робочому зошиті завдання, подані до теми уроку.)

2.                     Анаграми: зашифровані терміни + пояснення
ааа іі и я з ц т м к л (акліматизація)
нн тт вв ии о а р ц (тваринництво)
ее рр а і и я н т в (ветеринарія)
(Ветеринарія (від лат. «той, що лікує худобу») – комплекс наук, що вивчають хвороби тварин, методи запобігання хворобам і лікування їх, питання підвищення продуктивності тварин, методи захисту людей від хвороб, які передаються тваринами.
Тваринництво – галузь сільського господарства, що займає­ться розведенням і використанням сільськогосподарських тварин.
Тваринництво – важлива галузь господарства, що займається розведенням ссавців як сільськогосподарських тварин, забезпечує людину цінними продуктами харчування — молоком, м'ясом, жиром тощо.
Акліматизація – процес пристосування організму до змін в навколишньому середовищі, часто залучаючи температуру або клімат.)

3.                     Аналогії.
Свійська кішка – лівійська кішка, вівця –? (Архар, муфлон)   
Свійський собака – вовк, свійська рогата худоба –? (Тур)
Свійська свиня – дика свиня, свій­ський кінь –? (Тарпан)

4. Мозковий штурм.
Навести приклади свійських тварин для отримання продуктів і речей (див. табл.).
Хутро
М'ясо, хутро
М'ясо, сало, шкіра
М'ясо, вовна, хутро
М'ясо, хутро, молоко
М'ясо, молоко,
шкіра, тяглова
сила
Лисиця
Нутрія
Свиня
Вівця
Коза
Корова
Норка
Кролик



Кінь
Соболь





Ондатра






5.     Головоломка «Хижаки з С в середині і на початку»

Картка-сигнал! (Практикум)

6.                     Розв'яжіть задачу.
Шухова Є. та ін. Задачі і вправи з біології. – С. 51 – 52.
128. На тваринницькій фермі колективного господарства 412 дійних корів, від яких за рік одержали 1 442 000 кг молока. За планом повинно бути надоєно від кожної корови по 3 тис. кг молока. На скільки кілограмів молока одержано більше від кожної корови, ніж заплановано.

Картка-сигнал! (Рахую до п’яти!)

7.                      Гра «Відгадай звіра».
На картонних картках зображено звірів без підписів назв. Треба назвати їх.


VІІІ. Підбиття підсумків уроку.

1.                      Метод «Мікрофон».
Отже, ми завершили вивчення теми «Клас Ссавці». Візьміть у руки  «мікрофон» і завершіть думку:
·                        Під час вивчення теми я дізнався...
·                        Найбільше мені сподобалося...
·                        Найважче мені було впоратися з такими завданнями...
·                        Я розповім своїм батькам про...

2.                     Оцінювання знань учнів.

3.                     Оголошення оцінок.

ІХ. Домашнє завдання.

1.            Вивчити дану тему з підручника.
Опрацювати текст на ст.. 285 – 287.

2.            У робочому зошиті виконати завдання, подані до теми.

3.            Заповнити таблицю «Значення ссавців у природі, житті й господарській діяльності людини».
№з/п
Назва представника
(тварини) класу  Ссавці
Ряд, родина
Особливості
середовища
існування
Значення
у природі
для людини







4.     Підготувати письмову розповідь про свого улюбленого домашнього ссавця.

v     - Все має свій початок і кінець. Підходить до завершення і наш урок, на якому ви збагатилися новими знаннями, і я надіюся, що він залишить в душі кожного із вас певні враження.
Закінчити урок я хочу словами: «Людство може і повинно берегти природу. Земля людей немислима без тваринного і рослинного світу!»
Швидко спливають хвилини,
От і  прощатись пора.
Я на прощання вам зичу
Щастя, здоровя, добра!
-         А ще бажаю вам успіхів у набутті знань, творчості, завзятості, миру! Посміхніться собі, одне одному, вчителю, гостям, якщо ви задоволені собою та уроком.


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Відкритий урок "Будова і різноманітність квіток"